Bellen met wifi – veelgestelde vragen

Bellen met wifi

Dankzij bellen met wifi geniet je van een non-stop bereikbaarheid, een razendsnelle telefoonverbinding, en kristalheldere geluidskwaliteit. Ontdek hoe deze naadloze communicatie technologie je leven gemakkelijker maakt met onze veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Wat is bellen via wifi nu juist?

Bij het bellen via wifi loopt jouw gesprek via het wifi-netwerk. Hierbij zal je telefoon dan vanzelf voor wifi kiezen als er een wifi netwerk beschikbaar is. Op bepaalde plaatsen in België heb je geen goede telefoonverbinding. Het is ook mogelijk dat de dekking van 4G of 5G niet optimaal is; de oplossing is dan bellen via het wifinetwerk. In goed geïsoleerde woningen heb je niet altijd een goed mobiel bereik, dit geldt ook voor sommige huizen en kantoren. Je krijgt door het bellen met wifi dan een betere bereikbaarheid en een stabielere telefoonverbinding.

Bellen via wifi wordt ook wel gezien als aanvulling op bellen via 4G of 5G. Dit noemen we dan VoLTE, Voice over LTE. Als het echt over het bellen via wifi gaat dan noemen we dat VoWiFi, Voice over wifi.

Heb je een speciale app nodig voor bellen via wifi?

Je hebt bij het bellen via wifi geen aparte app nodig. Dit is wel zo bij het bellen via Whatsapp of Skype. Deze applicaties moet je apart downloaden en je bent afhankelijk van de kwaliteit van deze applicaties. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat Whatsapp foutmeldingen geeft of de verbinding even hapert of gewoonweg niet werkt.

Is wifi-bellen gratis?

Bellen met wifi is niet gratis. Jouw provider houdt gesprekken bij en rekent ze aan alsof ze via het 4/5G netwerk zouden binnenkomen. Het is vooral belangrijk om overal in het gebouw en omstreken een goede wifi verbinding te hebben. Als dit niet zo is, kunnen wij een site survey komen uitvoeren en kijken hoe we jouw wifi verbinding kunnen optimaliseren.

Met welke telefoons kan je via wifi bellen?

Op bijna alle nieuwe telefoons is het bellen via wifi mogelijk. Elke aanbieder heeft een eigen lijst gemaakt met telefoons die hiervoor geschikt zijn. Bellen over wifi is dus mogelijk als jij een geschikt toestel hebt. Met de nieuwste iPhone en Samsung-smartphones gaat bellen via wifi zeker mogelijk zijn.

Hoe gebruik je het?

Het bellen via wifi gaat eigenlijk redelijk eenvoudig. Op het moment dat jouw toestel aan de voorwaarden voldoet en je het zo hebt ingesteld, zal je toestel automatisch het bellen via wifi activeren wanneer dit mogelijk is. De functie kun je, indien gewenst, ook zelf altijd uitzetten. Als je het aan hebt staan, dan zal je telefoon zelf het beste netwerk kiezen en dan overschakelen van wifi naar een mobiel netwerk en andersom. Als je aan het bellen bent zal je daar zelf niets van merken. Waar je ook bent, er wordt tijdens je telefoongesprek gezocht naar het meest geschikte netwerk.

Wim Roelands

Wim Roelands

Wim Roelands adviseert iedereen over Wifi en netwerkbeveiliging. Hij is IT'er van opleiding en heeft tevens een achtergrond in elektronica, meer bepaald in radio- en TV technieken. Bij hem kan je steeds terecht met al jouw vragen.

Inhoudsopgave