Wat is VoWiFi? 

wat is Vowifi

Wat is VoWiFi en waarom zou je het willen gebruiken? Als Wifi Expert geven wij graag verdere uitleg over wifi en aanverwante technologieën.

Wat is VoWiFi?

VoWiFi, vaak uitgesproken als “Vo-Wi-Fi”, staat voor “Voice over WiFi” of in het Nederlands “bellen via wifi”. In plaats van te vertrouwen op traditionele mobiele netwerken zoals 4G of LTE, maakt VoWiFi gebruik van een wifi-netwerk om spraakoproepen te faciliteren. Het is vergelijkbaar met VoLTE (Voice over LTE) waarbij bellen via het 4G of LTE-netwerk mogelijk is.

Waarom bellen via Wifi?

Bellen via wifi is vooral handig wanneer de dekking van je mobiele netwerk niet optimaal is. Stel je voor, je bent thuis en de 4G dekking is zwak. In plaats van naar buiten te gaan voor een beter signaal, kan je telefoon overschakelen naar je wifi-verbinding om het gesprek voort te zetten. Dit zorgt voor een betere geluidskwaliteit en continuïteit in je telefoongesprek.

Wat heb je nodig voor VoWiFi?

Ten eerste heb je een compatibele smartphone nodig. De meeste moderne smartphones, zowel Android als andere besturingssystemen, ondersteunen deze functie. Daarnaast moet je provider VoWiFi ook ondersteunen. De meeste providers bieden deze dienst tegenwoordig aan, maar het is altijd goed om het eerst te controleren.

Wat zijn de voordelen van bellen via VoWifi?

  1. Betere dekking: Vooral in gebieden waar de 4G dekking zwak is, zoals in sommige gebouwen of landelijke gebieden.
  2. Verbeterde geluidskwaliteit: Doordat het gesprek via een wifi-netwerk verloopt, kan de geluidskwaliteit vaak beter zijn dan via traditionele mobiele netwerken.
  3. Geen extra kosten: Bellen via wifi gaat niet ten koste van je belminuten of databundel, het maakt gewoon gebruik van je bestaande wifi-verbinding.
  4. Naadloze overgang: Als je een gesprek start terwijl je op het 4G-netwerk zit en je komt thuis, kan het gesprek naadloos overschakelen naar je wifi-netwerk als dat sterker is.

VoWiFi, of bellen via wifi, is een geweldige aanvulling op de telefonie technologieën van vandaag. Het biedt een oplossing voor gebieden met zwakke mobiele dekking en zorgt voor een betere gesprekservaring. Of je nu al bekend bent met VoLTE, of dit is je eerste kennismaking met de wereld van IP-gebaseerde telefonie, VoWiFi is zeker het overwegen waard.

We zijn er altijd om je te helpen bij je wifi en netwerkbehoeften. Heb je vragen over VoWiFi of wil je meer weten over hoe je je thuisnetwerk kunt optimaliseren? Neem vandaag nog contact met ons op!

Wim Roelands

Wim Roelands

Wim Roelands adviseert iedereen over Wifi en netwerkbeveiliging. Hij is IT'er van opleiding en heeft tevens een achtergrond in elektronica, meer bepaald in radio- en TV technieken. Bij hem kan je steeds terecht met al jouw vragen.

Inhoudsopgave