Betrouwbare wifi voor scholen – hoe pak je dat aan?

wifi voor scholen

Met de voortdurende digitalisering, het gebruik van digitale leerplatformen en de groeiende nood aan toegang tot het internet op scholen, is het essentieel om te zorgen voor een betrouwbare en stabiele internetverbinding. 

Waarom is stabiel internet voor scholen geen sinecure?

WiFi voor scholen is geen simpele aangelegenheid. Dit komt vooral doordat het gebruik van internet in een schoolomgeving enkele unieke uitdagingen met zich meebrengt. Een van de meest opvallende uitdagingen is het simultane internetgebruik door een groot aantal gebruikers. Tijdens piekmomenten proberen honderden studenten en leraren tegelijkertijd verbinding te maken met het netwerk. Dit zware en gelijktijdige gebruik kan leiden tot netwerkcongestie, tragere verbindingen en zelfs volledige uitvallen van internet. Om die reden is het cruciaal om een wifi-netwerk op maat te voorzien.

Daarnaast vereist een schoolnetwerk een hoge mate van veiligheid en filtering om te garanderen dat studenten toegang hebben tot geschikte en veilige online inhoud. Cybersecurity neemt meer en meer aan belang toe. Het beheer van toegangsrechten, het voorkomen van cyberpesten, en het beschermen van de privacy en gegevens van studenten zijn allemaal cruciale aspecten waarover wij met jullie directie of ICT-coördinatoren in overleg gaan.

Een ander aandachtspunt is de dekking binnen de school. Scholen zijn vaak grote, complexe gebouwen met meerdere verdiepingen en betonnen muren die het WiFi-signaal kunnen verzwakken of blokkeren. Het garanderen van een sterk en stabiel signaal in alle delen van de school is daarom een technische uitdaging. Om die reden starten wij steeds met een site survey zodat wij een duidelijk zicht krijgen op de Wifi snelheid in gans het gebouw.

Is er nog een terugbetaling via Digisprong voor ICT infrastructuur?

In de omzendbrief over Digisprong staat dat de bestedingstermijn ten laatste valt in het schooljaar 2023-2024. Indien de doelstelling is bereikt, kunnen de resterende middelen ook aangewend worden voor ICT-infrastructuur in de ruime zin. We raden aan om dit steeds af te stemmen met de bevoegde overheidsdienst.

Hoe kan fiber bijdragen aan betrouwbare internetverbindingen op school?

De installatie van fiber op jouw school kan een grote stap vooruit betekenen in het verbeteren van de internetverbinding. Een stappenplan kan de school begeleiden bij de installatie, waarbij de downloadsnelheid, de uploadsnelheid en capaciteit van het netwerk worden geoptimaliseerd.

Vergeleken met traditionele koperen kabels biedt glasvezel vele voordelen voor schoolnetwerken. De hogere bandbreedte en betrouwbaarheid van glasvezel dragen bij aan een stabiele en consistente toegang tot het internet.

Wat zijn de voordelen van wifi 6 voor scholen?

Wifi 6 biedt aanzienlijke voordelen voor scholen. Het is echter belangrijk te beseffen dat niet alle apparaten momenteel ondersteuning bieden voor deze technologie, hoewel de meeste nieuwe laptops en smartphones dat wel doen. Hier zijn enkele voordelen van Wifi 6:

  1. Hogere snelheden: Wifi 6 zorgt voor aanzienlijk hogere snelheden, wat essentieel is voor het snel delen van bestanden en soepele online lessen.
  2. Minder vertraging: Wifi 6 is efficiënter in drukke omgevingen, waardoor netwerken minder snel vertragen wanneer veel apparaten tegelijkertijd verbonden zijn.
  3. Grotere capaciteit: Scholen kunnen meer apparaten tegelijkertijd aansluiten zonder dat de stabiliteit of snelheid van het netwerk wordt beïnvloed.
  4. Verbeterde netwerkbeheer: Apparaten met Wifi 6 bezetten niet constant een volledig wifi-kanaal, maar gebruiken enkel de benodigde bandbreedte, wat het netwerkbeheer vereenvoudigt.
  5. Toekomstbestendig: Door te investeren in Wifi 6 bereiden scholen zich voor op toekomstige technologische ontwikkelingen en de toenemende vraag naar snelle en betrouwbare internetverbindingen.

Samen kunnen we kijken welke investering het beste past bij jouw school.

Hoe helpen wij ICT-coördinatoren van de school?

Elke ICT-coördinator kan snel bij ons terecht in geval van vragen of problemen. Op deze manier blijft een betrouwbare en efficiënte internetverbinding op school steeds gewaarborgd. De Wifi Expert is steeds bereikbaar en kan ook zorgen voor digitale hulpmiddelen, het voorzien van een infosessie, het updaten van draadloze netwerken, enzovoort.

Wim Roelands

Wim Roelands

Wim Roelands adviseert iedereen over Wifi en netwerkbeveiliging. Hij is IT'er van opleiding en heeft tevens een achtergrond in elektronica, meer bepaald in radio- en TV technieken. Bij hem kan je steeds terecht met al jouw vragen.

Inhoudsopgave