+32 (0)3 252 46 94

Contact
 Blog
Afbeelding van een zorgverlener.

Netwerkbeveiliging voor medische beroepen

Medische beroepen gaan om met zeer vertouwelijke patiëntgegevens. Vaak besteden ze hun IT uit aan de leverancier die de patiëntgegevens beheerd. Het programma op zich is doorgaans veilig genoeg, maar hoe veilig is jouw intern netwerk?

Op deze pagina laat ik je zien wat er minimaal nodig is om je netwerk veilig te maken. Dit is een beperkte opsomming omdat het anders té technisch wordt. Voor dokterspraktijken, apotheken en andere zorgverleners die toegang hebben tot medische dossiers voeren we gratis een audit uit voor de regio Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Afbeelding van een firewall. Een firewall houdt ongenode gasten buiten.

1 - Firewall

Is jouw netwerk voorzien van een recente firewall, of laat je dit over aan je internetprovider?

Meer info
Afbeelding van een firewall. Een firewall houdt ongenode gasten buiten.

2 - SSL en Email inspectie

Als je een firewall hebt staan in je netwerk, zijn dan ook alle diensten geactiveerd? Hoe test je dit?

Meer info

3 - Segmentatie

Is je netwerk ingedeeld in veilige en minder veilige zones? Laat je toe dat je camerasysteem in het zelfde netwerksegment staat als het netwerk waar je patientgegevens bewaard worden?

Meer info

4 - Poorten gesloten?

90% Van de malware start vanuit een link uit een emailbericht. Het blokkeren van ongebruikte, uitgaande poorten of de firewall is essentiëel om verspreiding tegen te gaan.

Meer info

5 - Centraal beheerde anti-malware

Zij alle toestellen voorzien van een anti-malware programma? Wordt dit centraal beheerd en kan malware het AV programma uitschakelen, of is dit onmogelijk? De juiste keuze AV software kan levensbelangrijk zijn. 

Meer info

6 - Cyber Awareness

90% van de hacks gebeurt door op een bestand te activeren dat per mail is binnen gekomen. Hoe herken je een phishing mail of hoe kan je zien dat een bericht malafide is? We bieden training aan via een webportaal.

Meer info

UTM Firewall

Een UTM Firewall is de gatekeeper van je netwerk

1 - Firewall

Een UTM Firewall is een absolute noodzaak voor elke zakelijke gebruiker.

Onze firewall's hebben de volgende mogelijkheden:

- SSL Deep Packet Inspection
- Intrusion Detecton System
- Intrusion Protection System
- Anti Virus // Anti Malware // Anti Spam
- Secured Web Gateway door gebruik van een Proxy
- DNS Webfilter en Contentfilter
- Sandbox

Onze Lancom Systems R&S firewalls behoren tot de absolute top. Het zijn firewalls die voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen en zijn gegarandeerd vrij van backdoors.

Alle laatste veiligheidsmaatregelen zitten in het toestel ingebouwd en het wordt dagelijks meerdere keren voorzien van de laatste updates.

Voorbeeld 1 : Alles werkt naar behoren

We hebben het testvirus proberen te downloaden en de firewall heeft het geblokkeerd. Let op dat de melding van de firewall komt en niet van je anti-virus programma! Hier is het test virus gestopt voor het op het netwerk komt.

4 - Zijn alle ongebruikte, uitgaande poorten gesloten?

Op het netwerk maakt elke service gebruik van poorten. Sommige poorten zijn standaard, andere zijn specifiek voor uw applicatie. De meest gebruikte poorten zijn poort 80 en poort 443 voor webtraffiek, poort 53 voor DNS en poort 25, 465 en 587 voor email traffiek. Maar, wist je dat er 1.023 systeempoorten, 48.128 geregistreerde en  16.384 dynamische poorten in een netwerk zitten?

Vaak staan deze poorten open naar buiten toe, wat een significant veiligheidsrisico is naar hacking. In bepaalde gevallen staat zelfs de functie uPNP ingeschakeld op een printer of een beveiligingscamera. 

Deze functie laat toe dat er automatisch poorten worden geopend zonder medeweten van de netwerkbeheerder.

Onze Lancom Systems R&S firewalls sluiten standaard elke poort, zowel inkomend als uitgaand. Enkel de poorten die noodzakelijk zijn voor de goede werking van het netwerk worden geopend.

Het bepalen welke poorten open moeten staan kan een uitdagende taak zijn. Om te vermijden dat de firewall het netwerk onbruikbaar maakt, plaatsen we steeds voorafgaandelijk een netwerktap in uw systeem. Op deze manier kunnen we zien over een iets langere periode wat er over uw netwerk loopt. 

De firewall word in ons lab geconfigureerd aan de hand van de meetresultaten van de tap. 

5 - Centraal beheerde Anti - Malware

Centraal beheerde anti-malware is een cruciaal onderdeel van je veiligheid. Het eerste wat een virus doet is proberen de aanwezige anti-malware uit te schakelen. Eens dit gelukt is heeft het virus vrij spel, als de firewall geen roet in het eten gooit.

Bij een centraal beheerd systeem heeft enkel de administrator de rechten om het anti-virus programma stop te zetten. Elke PC heeft zijn eigen specifiek paswoord dat enkel door de administrator gekend is.

Op deze manier wordt het heel wat moeilijker om het virus te verspreiden over het netwerk, maar je dient je beveiliging in laagjes te zien.

Cyber Awareness

Onze cursussen voor Cyber Awareness neem je online en op je eigen tempo.

Het gaat niet alleen over het herkennen van een phishing mail maar ook over paswoordbeleid en het vertrouwelijk behandelen van bedrijfsgegevens.

De cursus loopt over een jaar en iedereen kan die op zijn of haar tempo volgen.

Elke maand wordt elke cursist beoordeeld op zijn of haar verloop van de cursus.

Plan meteen een afspraak in of contacteer ons voor meer info

Contacteer ons

Afbeelding van Wim Roelands, jouw wifi expert

ABR bv - De Wifi Expert
Statiestraat 11 - 2070 Zwijndrecht - België

Onze toonzaal is enkel open op afstraak

Tel : 32 3 252 46 94

Wifi / Netwerk voor medische beroepen

Medische beroepen zijn een gegeerd doelwit voor cybercriminelen. Daarom is het noodzakelijk je netwerk én je endpoints goed te beveiligen.

Neem geen risico en contacteer ons vandaag nog voor een gratis doorlichting van je netwerk.